Najaarsconcert op zaterdag 16 november 2013 in de kapel van Dekkerswald, Nijmeegsebaan 29, Groesbeek. Aanvang 20.00 uur, € 10,-

Programma 'Cris de l'enfer!'
m.m.v. Rik Helmes (piano) en Rutger Stoel (hobo)

Berlioz - Ballet des ombres
Elgar - Death on the hills
Fauré - Les Djinns
Leifs - Requiem
Mäntyjärvi - Four Shakespeare songs
Nystedt - Immortal Bach
Orbán - Daemon irrepit callidus
Saint-Saëns - Danse macabre
Frea van de Lavoir - Lasciate ogne speranza

Instrumentale intermezzi
Poulenc - hobosonate, Rutger Stoel (hobo) en Rik Helmes (piano)
Rautavaara - Etydit, Rik Helmes (piano)

Première
Speciaal voor dit programma heeft Frea van de Lavoir een werk voor koor en hobo gecomponeerd, dat is gebaseerd op versregels uit Inferno van Dante: 'Lasciate ogne speranza, voi ch’intrate'.

Frea van de Lavoir, tevens koorlid van Ton sur Ton, over haar compositie:
"'Lasciate ogne speranza, voi ch’intrate', zo luidt de laatste van de negen versregels die in Dantes La Divina Commedia op de Hellepoort staan. 'Laat varen alle hoop, gij die hier binnentreedt'. Voor het concert met het thema hel en verdoemenis heb ik deze wel zeer toepasselijke tekst getoonzet voor koor (s,a,t,b) en hobo. De Hellepoort verklaart in deze versregels op plechtstatige wijze zijn bestaan en zijn functie, en kondigt aan wat de passant te wachten staat. Het koor vervult de rol van de poort. De hobo, bespeeld door Rutger Stoel, vertolkt woordloos de rol van de passant, met toenemende angst en uiteindelijk in totale wanhoop. Laat varen alle hoop, gij die hier binnentreedt… "Kapel Dekkerswald, Nijmeegsebaan 29, 6561 KE Groesbeek. Alternatieve routebeschrijving ivm de Zevenheuvelenloop zaterdagavond 16 november. 1. Vanuit Nijmegen - op het Keizer Karel Plein richting Arnhem / Berg en Dal rijden (Oranjesingel oprijden); - neem vervolgens afslag Berg en Dal en ga de Berg en Dalseweg op; - deze weg gaat over in de Oude Kleefse Baan die richting Berg en Dal leidt; - zodra je het centrum van Berg en Dal nadert, neem je de derde straat schuin naar rechts, de Zevenheuvelenweg (direct rechts ligt restaurant 'Puur'); - na het Canadese Kerkhof (aan de linkerhand) naar rechts de Derde Baan op; - bij de tweede afslag naar rechts de Nijmeegse Baan op en dan volgt aan de linkerhand Dekkerswald. 2. Via Mook en Groesbeek richting Nijmegen rijden, de Nijmeegse Baan op en dan volgt aan de linkerkant Dekkerswald.