Najaarsconcert op zaterdag 9 november in Antonius Abtkerk, Dennenstraat 121 in Nijmegen. Aanvang 20.00 uur, entree € 10,-.

Programma `Cris de l'enfer!'
m.m.v. Rik Helmes, piano en Rutger Stoel, hobo

Berlioz - Ballet dess ombres
Elgar - Death on the hills
Fauré - Les Djinns
Leifs - Requiem
Mäntyjärvi - Four Shakespeare songs
Nystedt - Immortal Bach
Orbán - Daemon irrepit callidus
Saint-Saëns - Danse macabre
Frea van de Lavoir - Lasciate ogne speranza

Instrumentale intermezzi
Poulenc - hobosonate, Rutger Stoel (hobo) en Rik Helmes (piano)
Rautavaara - Etydit, Rik Helmes (piano)

Première
Speciaal voor dit programma heeft Frea van de Lavoir een werk voor koor en hobo gecomponeerd, dat is gebaseerd op versregels uit Inferno van Dante: 'Lasciate ogne speranza, voi ch'intrate'.

Frea van de Lavoir, tevens koorlid van Ton sur Ton, over haar compositie:
"'Lasciate ogne speranza, voi ch’intrate',  zo luidt de laatste van de negen versregels die in Dantes La Divina Commedia op de Hellepoort staan. 'Laat varen alle hoop, gij die hier binnentreedt'. Voor het concert met het thema hel en verdoemenis heb ik deze wel zeer toepasselijke tekst getoonzet voor koor (s,a,t,b) en hobo. De Hellepoort verklaart in deze versregels op plechtstatige wijze zijn bestaan en zijn functie, en kondigt aan wat de passant te wachten staat. Het koor vervult de rol van de poort. De hobo, bespeeld door Rutger Stoel, vertolkt woordloos de rol van de passant, met toenemende angst en uiteindelijk in totale wanhoop. Laat varen alle hoop, gij die hier binnentreedt… "Nullam lobortis porta neque, convallis elementum velit blandit vitae. Cras mattis enim sit amet odio dapibus, non scelerisque metus lacinia. Donec urna enim; sodales non magna sed.