Koren omarmen elkaar en hun luisteraars

maandag 23 januari 2006

De regionale kamerkoren Musica Vocalis en Camera Nova zijn vanaf gisteren gefuseerd. Bijna aan het eind van hun eerste (en laatste) gezamenlijke concert omarmden ze de volle Cenakelkerk met een twaalfstemmig motet. 

Door Maarten-Jan Dongelmans in de Gelderlander 23 januari 2006

Nijmegen, 23 januari 2006 – Wanneer je als koor krimpt en dientengevolge ook de artistieke mogelijkheden en contributieopbrengsten ziet dalen, lonkt de fusiegedachte. De regionale kamerkoren Musica Vocalis en Camera Nova ontdekten van elkaar dat ze steeds meer moeite hadden om het hoofd boven water te houden en besloten toenadering te zoeken. Dat is inmiddels een jaar geleden en deze zondagmiddag staan ze, voordat ze inderdaad gearmd samen verder gaan, nog een laatste keer apart op het priesterkoor van de goed bezette Cenakelkerk (Heilig Landstichting).

Musica Vocalis, onder leiding van Onno van Ameijde, profileert zich met Vlaamse muziek uit de renaissance. De zeventien koorleden voelen zich redelijk goed thuis in de soms complexe partituren. In O magnum mysterium van Willaert valt het mooie aandeel van de tenorpartij op. Het stemmenweefsel is hier helder te volgen. Met het motet Ferdinande (Utendal) kan het koor minder uit de voeten. De sopranen knijpen te veel, terwijl het tweede deel ongelijkheden bevat. O occhi (Lassus) neemt Van Ameijde erg langzaam. De echomogelijkheden laat hij links liggen. Diverse rubati komen gekunsteld over. In Vecchie letrose van Willaert neemt Musica Vocalis ijzersterk revanche. Dit lied over oude heksen klinkt spottend en lekker energiek.

Voor het twaalfstemmige Regina Coeli van Gombert stelt Musica Vocalis zich met de meeste leden van Camera Nova beneden in de kerkruimte op en omarmt de luisteraars zo met weeldering sonore klankblokken. Een mooie gezamenlijke aftrap. Dan betreedt Camera Nova voor de laatste keer in zelfstandigheid met achttien leden de koorruimte. De door Nicoline Krassenburg geleide uitvoering van het maria Concerto voor koor en hobo van de eigentijdse Vlaming Vic Nees wordt het hoogtepunt van de middag. Wat een expressieve en flexibele muzikaliteit wordt hier tentoongespreid.

Concert: Vlaanderen in Europa. Door Musica Vocalis en Camera Nova o.l.v. Onno van Ameijde en Nicoline Krassenburg m.m.v. Lidia van der Vegt, hobo. Gehoord: zondagmiddag in de Cenakelkerk, Heilig Landstichting