Remember, Anthems of Farewell – Najaarsconcert zondag 11 november 2018

Remember, Anthems of Farewell

Engelse barokmuziek olv Margriet Stok, mmv Berry van Berkum (orgel) en Marike Tuin (viola da gamba)

Datum: Zondag 11 november 2018
Aanvang: 15:30 uur
Locatie: Hervormde kerk, Kerkstraat 18, 6561 CC Groesbeek
Entree: € 15,- aan de deur; € 12,50 voorverkoop

PROGRAMMA

1. Henry Purcell – koor en basso continuo

– O God, thou art my God

– Remember not, Lord, our offences

 

2. Tobias Hume – viola da gamba

– Captain Hume’s Pavan

 

3. Henry Purcell – koor en basso continuo

– Lord, how long wilt thou be angry?

– Hear my prayer, O Lord

 

4. William Byrd – orgel solo

– Uit: My ladye nevells booke: A Fancie

 

5. William Croft / Henry Purcell – koor en basso continuo

– Burial service en Funeral sentences

 

6. Godfrey Ginger – viola da gambasolo en orgel

– Uit: Gambasonate nr. 2 in D, aria, adagio / allegretto

 

7. William Croft – koor en basso continuo

– O praise the Lord, all ye heathen

 

PERSBERICHT

Kamerkoor Ton sur Ton geeft olv Margriet Stok op zondagmiddag 11 november een concert met ‘funeral music’ uit de Engelse barok. In ‘Remember, Anthems of Farewell’ voeren we de Funeral Sentences uit van Henry Purcell, en van William Croft delen uit de Burial Service. Daarnaast klinken enkele anthems van deze componisten. De instrumentale begeleiding en intermezzi worden verzorgd door organist Berry van Berkum en gambiste Marike Tuin.

November is een donkere maand, de natuur trekt zich terug en bereidt zich voor op een rustperiode. In het begin van de maand worden de overledenen herdacht met Allerheiligen en Allerzielen. Tegen het eind van de maand begint de advent, de komst van het nieuwe licht en het vernieuwde leven worden voorbereid. In dit concertprogramma verklankt Ton sur Ton de manier waarop in de barokke Engelse ’funeral music’ deze berusting, herdenking en verlangen naar vernieuwing wordt uitgedrukt. In een vrome sfeer van gelovige verwachting weerklinkt verdriet om wat weg is, en verlangen naar wat komen zal.

Engelse barokmuziek
In Engeland heeft de barokmuziek een zeer eigen karakter. Henry Purcell slaagt er in zijn Funeral Sentences en Anthems in om met dit eigen karakter een heel scala aan menselijke emoties weer te geven. Iedere muziekliefhebber kent wel de manier waarop hij in Dido and Aeneas in een schrijnend Lamento het verdriet om het vertrek van een geliefde weergeeft. Ook zijn collega William Croft componeert in dezelfde traditie zijn Burial Service en de anthem Praise the Lord.